شیردهی به نوزاد یک روش طبیعی برای غذا دادن به نوزاد است که ضمن تامین غذای بدن نوزاد و نیازهای او، نقش موثری بر بهبود وضعیت مادر، بعد از زایمان دارد. براساس مطالعات انجام شده، از بدو تولد تا ۶ ماهگی، نوزاد باید از شیر مادر تغذیه کند. اما بعد از ۶ ماهگی میتوان در کنار شیر مادر، از غذاهای کمکی استفاده کرد. با این حال، شیردهی به کودک یک موضوع کاملا شخصی است و نمیتوان مادران را به این کار اجبار کرد. در این مقاله تصمیم داریم به طور ویژه، راجع به نحوه شیردهی به نوزاد و راه و روش آن، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. اگر نوزاد تازه متولد شده دارید یا قصد بارداری دارید، بهتر است تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
کمک به شیرخوار در گرفتن پستان
در برخی مواقع ممکن است نوزاد برای تغذیه و گرفتن پستان با مشکل مواجه شود. این موضوع علاوه بر اینکه باعث گرسنه ماندن کودک میشود، فشار روحی و روانی شدیدی را برای مادر در پی دارد. در صورتی که کودک شما در گرفتن پستان مشکل دارد به روش زیر به او کمک کنید.
• دهان نوزاد را کامل باز کنید و پس از باز شدن دهان، با کف دست قاعده گردن و شانه شیرخوار را طوری بگیرید که دو انگشت شصت و اشاره در دو طرف سر و نزدیک گوشها قرار بگیرد.
• در حالی که سر شیرخوار به طرف عقب متمایل شده، مادر باید با سرعت و ملایمت سر را به طرف پستان ببرد تا نوزاد بتواند نوک و بخش بزرگی از هاله پستان را در دهان بگذارد.
• اگر که شیرخوار پستان را به شکل صحیح در دهان قرار دهد، چانه او با پستان تماس ایجاد میکند و لب پایینی به بیرون برمیگردد و صدای قورت دادن شیر شنیده میشود. شیر دهی به نوزاد به این شکل، هیچ دردی برای مادر ندارد.
پوزیشن مناسب برای شیردهی به نوزاد
داشتن یک پوزیشن مناسب برای شیردهی به نوزاد، اهمیت ویژهای دارد. مادر نباید در هر وضعیت و در هر حالتی به نوزاد خود شیر دهد چرا که این موضوع ممکن است باعث خفگی و پریدن شیر در گلوی نوزاد شود.
• در نوزادان کوچک که عضلات شل دارند و همچنین نوزادان نارس، وضعیت گهواره متقابل بسیار مناسب است. این وضعیت برای مادرانی که نوک پستان آنها به دلیل شیردهی غلط آزرده شده بهترین پوزیشن است.
• اگر پستانهای بزرگ دارید و یا نوک پستان صاف یا فرورفته دارید، وضعیت زیر بغلی روش مناسبی برای شیر دادن است. این روش برای کودکان نارس، کودکان دوقلو و کودکانی که قدرت مکیدن ضعیف دارند روشی بسیار مفید و موثر محسوب میشود.
چگونه به نوزاد خود شیر بدهیم؟
دانستن یک سری نکات و توصیهها و اجرای آنها به هنگام شیر دهی به نوزاد، باعث میشود که کودک به بهترین شکل ممکن از سینه تغذیه کند. بنابراین گرسنگی او به طور کامل برطرف میشود و کمتر بهانهگیری میکند. همچنین این موضوع در روحیه مادر نیز تاثیرات مثبتی دارد. برخی از نکات مهم به هنگام شیر دادن عبارتند از:
• اگر از پستان چپ می خواهید شیر بدهید، نوزاد را با دست راست نگه دارید و بالعکس.
• دست مادر باید سر و گردن شیرخوار را نگه دارد و بدن شیرخوار باید در امتداد طول ساعد مادر قرار بگیرد.
• برای نگهداری پستان، از دست مورد استفاده کمک گرفته شود.
• دهان شیرخوار در سطح نوک پستان یا مختصری پایین تر قرار بگیرد و بدن او به پهلو و رو به مادر باشد.
• بهتر است باسن کودک روی بالشتی نزدیک آرنج مادر قرار بگیرد تا نوزاد را به سطح پستان برساند.
• بهتر است مادر برای راحتی بیشتر، پشت شانه های خود یک بالش بگذارد و بعد از پستان گرفتن شیرخوار، به آن تکیه کند.
کلامی با همسران
زایمان و بچه داری، با ایجاد تغییرات در هورمونهای مادر، همواره یک سری ترس، نگرانی و استرس را برای او در پی دارد و اگر احساس کند در این دوره پشت و پناه و تکیهگاهی ندارد، با فشارهای عصبی مواجه شده و مبتلا به افسردگی میشود. بنابراین وجود همسران و کمک آنها در این دوره از زندگی، نقش موثری در سلامت مادر، سلامت نوزاد و گرم شدن کانون خانواده دارد. شما به عنوان یک همسر میتوانید با رعایت موارد زیر، همواره احساس دلگرمی را به همسر خود هدیه کنید.
• به همسرتان کمک کنید که نوزاد را در بهترین وضعیت ممکن برای مکیدن قرار دهد.
• در هنگام شیردهی به نوزاد برای همسرتان نوشیدنی، آب، اسنک، دستمال کاغذی، کمپرس سرد، پد شیردهی تمیز، کرم لانولین و یا هر آن چیزی که نیاز دارد حاضر کنید.
• پوشک نوزاد را تعویض کنید.
• وظیفه گرفتن باد گلوی نوزاد و خواباندن او بعد شیردهی را به عهده بگیرید.
• برای همسرتان غذا و میان وعده مناسب درست کنید تا بتواند شیردهی بهتری داشته باشد.
• گهگاه برای کمک به همسرتان به نوزاد با بطری شیر ( شیر دوشیده شده مادر ) بدهید.
• به همسرتان یادآوری کنید چقدر از او به خاطر داشتن فرزندتان سپاسگزار هستید.
همه این موارد و مشابه آن به مادر حس امنیت و آرامش می دهد و به شما کمک می کند تا کمتر احساس دوری و طرد شدگی پس از تولد کودکتان داشته باشید.
از آغوز چه می دانید ؟
شیری که در چند روز اول پس از زایمان تولید می شود، آغوز، ماک یا کلستروم نامیده می شود. آغوز زرد رنگ و غلیظ است و منبعی غنی از مواد ایمنی بخش محسوب میشود که نوزاد را در برابر هر نوع عفونتی حفظ می کند. ایمنی بخشی آغوز در حدی است که آن را اولین واکسن نوزاد می نامند. حجم آغوز محدود است و در هر نوبت شیردهی ممکن است بیش از یک یا دو قاشق مرباخوری در هر پستان نباشد، اما همین میزان محدود میتواند نیاز نوزاد را به خوبی تامین کند.
مهمترین نکته در شیردهی موفق
برای داشتن یک شیردهی موفق، رعایت نکات زیر اهمیت بالایی دارد.
• مادر عزیز فراموش نکنید در روزهای اول پس از تولد، هم شما و هم نوزاد دلبندتان در حال آموختن هستید پس برای شیردهی موفق به خودتان زمان کافی برای یادگیری بدهید.
• استرس، کلافگی، خواب ناکافی، گریه و ناامیدی از توانایی در شیردهی به نوزاد و… هیچ کمکی به شما و فرزند دلبندتان نمی کند.
• آرامش خود را حفظ کرده و انواع روش های مختلف را امتحان کنید تا بهترین حالت ممکن را برای خود و نوزادتان پیدا کنید.
سخن پایانی
در این مقاله راجع به پروسه شیردهی به نوزاد صحبت کردیم که یک پروسه بسیار چالش برانگیز برای مادران است. شیردهی اگر به شکل اصولی و صحیح انجام شود، باعث تامین نیازهای بدن نوزاد، رشد مناسب و کاهش فشار روانی مادر میشود. برای داشتن یک شیردهی اصولی و موفق رعایت یکسری نکات از جمله نحوه نشستن، نحوه نگهداشتن نوزاد، حفظ آرامش و… بسیار مهم است و کمک زیادی به پستان گرفتن نوزاد میکند. به یاد داشته باشید که برای شیردهی به کودک باید صبر و حوصله به خرج بدهید و با آرامش، تمرین و تکرار، به موفقیت برسید.
بیشتر بخوانید: